Robotica in de openbare ruimte

Robotica in de openbare ruimte is een veelbelovend innovatiedomein dat ons leven efficiënter kan maken. Dat levert veel vragen op: is er in de toekomst een plek in de openbare ruimte waar autonome voertuigen, robots en drones vrij kunnen bewegen?
Waarmee kunnen robots ons helpen in het dagelijks leven?

Openbare ruimte

Om robots de ruimte te geven, zullen we moeten nadenken over afgebakende gebieden waar ze vrij kunnen bewegen.
Zo kunnen ze hun werk veilig en efficiënt doen.
Ook moeten inwoners van de gemeente vanaf het begin betrokken worden bij de introductie van deze technologie om eventuele zorgen en vragen te bespreken.

Field Lab

Op dit moment vinden er testen plaats op de TUDelft en de Erasmus Universiteit. Wij geloven dat openbare ruimtes ontworpen kunnen worden om robots op een veilige manier welkom te heten. Daar kunnen we nu al mee beginnen, door te praten over de nodige infrastructuur.

Robottechnologie omarmen

Wij geloven dat een robotvriendelijke openbare ruimte voor iedereen beschikbaar moet zijn. Robottechnologie moet omarmd worden om mens-robot interactie te bevorderen, maar ook om vraagstukken rond de krappe arbeidsmarkt en vergrijzing op te lossen. Zo kunnen mensen leren van robots en samenwerken. Een robotvriendelijke openbare ruimte moet mensen een kans bieden om meer te leren over robotica en de mogelijkheden van robottechnologie.

Resultaten

De eerste testresultaten met robotica in de openbare ruimte zijn veelbelovend. Zo zijn er robots die afval opruimen en straten schoonmaken. Ook worden er robots ingezet als gidsen voor toeristen en als bewakers van de openbare veiligheid.

Voor gemeenten binnen de MRDH-regio

In elke gemeente zijn uitdagingen. Laat ons weten wat er in jouw gemeente speelt en wij gaan op zoek naar innovatieve oplossingen voor deze uitdaging.

Meer weten

Voor studenten
(MBO, HBO en WO)

Wil je meewerken aan een van de projecten van Region of the Future? Meld je nu aan voor een stage of betaalde bijbaan!

Aanmelden
Wil je de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van ons nieuws?
Oops! Something went wrong while submitting the form.