No items found.

Robots in de toekomst

Robots zien we steeds vaker terugkomen: in films, in de automatisering van productieprocessen of in de hospitality. Zoals bijvoorbeeld de filmpjes op het internet waarin robots salto’s maken en zich voortbewegen op uitdagende terreinen. Het roept de vraag op: welke rol gaan robots vervullen in de publieke ruimten van onze samenleving?

Onderzoek

Hoe gaan robots het dagelijks leven van bewoners en daarmee van gemeenteambtenaren beïnvloeden? En hoe zal dit onze leefomgeving veranderen? YES!Delft dook voor dit onderzoek in de wereld van robotica. Enerzijds door te kijken hoe robotica nu al wordt toegepast wereldwijd, en anderzijds door zelf te experimenteren met verschillende type robots. Dat heeft ons veel inzichten gegeven in de mogelijkheden voor de toekomst. We hebben bijvoorbeeld gewerkt met robots in het water, in de lucht of op de weg en moeilijk begaanbare paden. We onderzochten maatschappelijke toepassingen met deze robots en de interacties met de omgeving.

Robots, robots, robots 

Er zijn verschillende soorten robots beschikbaar, die ieder een andere rol kunnen spelen in onze publieke ruimte. In ons onderzoek hebben we acht verschillende toepassingsgebieden gedefinieerd. Voor ieder toepassingsgebied zijn er één of meerdere soorten robots die daar een rol kunnen vervullen. 

  1. Infrastructuur analyse: rioolinspectie robot, grachtmuur inspectierobot, constructie inspectierobot 
  2. Hulp bij noodgevallen: evacuatie drone 
  3. Transport: menselijk transport robot, bezorg robot
  4. Mobiliteit analyse: mobiliteitstracking robot 
  5. Entertainment: robot theater
  6. Omgevingsanalyse: water schoonmaakrobots, luchtreiniging robot, robot tuinier, lucht detectie robot
  7. Beveiliging: patrouille robots, begeleidingsrobot
  8. Sociale robotica: robot receptionist / gastvrijheid

Ieder toepassingsgebied is door YES!Delft verder onderzocht. Van twee toepassingen zijn aparte artikelen geschreven over een robot in het theater en een zwerm van evacuatie robots. In dit artikel worden drie andere voorbeelden nader toegelicht: sociale robots, beveiliging en mobiliteitssanalyse.

Sociale robotica: kunnen robots gastvrijheidsdiensten bieden aan gasten?

De gastvrijheidsindustrie stelt hoge eisen aan klanttevredenheid en het vermaken van gasten. Het inzetten van robots om gepersonaliseerde diensten te leveren, kan leiden tot een hogere mate van klanttevredenheid. Robots in de gastvrijheid kunnen worden toegewezen aan individuele gasten om een service op aanvraag te bieden en altijd beschikbaar te blijven. Deze persoonlijke aanpak vermindert de druk op het beperkte personeel en automatiseert de afhandeling van repetitieve klantverzoeken.

Maatschappelijke impact:

  • Er kan meer zakelijke waarde worden gecreëerd door een hypergepersonaliseerde service te bieden.
  • Bedrijven kunnen kosten besparen door automatisering van taken.
  • Een nieuwe vorm van gastvrijheid kan ontstaan dankzij robotassistenten.

Een aantal bekende voorbeelden van zogenoemde 'hospitality robots' zijn Pepper, Rosé en Amy Waitress.

Ook YES!Delft heeft een robot ingezet in de gastvrijheid in samenwerking met The Student Hotel naast het stadskantoor van Delft. Robotplatform Spot is ingezet om verschillende taken uit te voeren zoals:

  • Het bezorgen van pakketjes naar de kamers van bewoners 
  • Bediening en tafels leegruimen in het restaurantgedeelte 
  • Schenken en serveren van dranken 

Het overwegend jonge publiek bij The Student Hotel heeft duidelijk geen enkel probleem met Spot, maar wel is duidelijk geworden dat robotica voor niet alle taken geschikt is. De meest haalbare taak voor robots nu zijn taken zoals het rondbrengen van post en pakketjes.

YES!Delft Spot robot in de Social Hub

Beveiliging: kunnen robots autoriteiten helpen bij het beveiligen van gebieden door te patrouilleren en rapporteren?

Robots kunnen waardevolle data verzamelen in stedelijke gebieden, wat autoriteiten helpt om situaties te monitoren. Omdat deze robots autonoom opereren, kunnen ze worden ingezet op momenten dat menselijk personeel niet beschikbaar is. Ze leveren nauwkeurige digitale gegevens, zorgen voor continue bewaking en dragen bij aan de veiligheid in steden en woonwijken. Hierdoor kunnen robots de criminaliteitscijfers verlagen en het vertrouwen en veiligheidsgevoel van burgers vergroten wanneer zij zich in hun omgeving bewegen.

Maatschappelijke impact

  • Creëren van veiligere steden door voortdurende monitoring van gebieden.
  • Verminderen van personeelsbehoefte en kosten voor autoriteiten bij het bieden van beveiliging.
  • Afschrikking van criminelen door de wetenschap dat continu toezicht wordt gehouden in lokale gebieden.

Een aantal voorbeelden van surveillance robots zijn Knightscape, SMP robotics en HTX.

In samenwerking met Fieldlab The Green Village (TGV) is Spot ingezet als surveillance robot. Meer in het bijzonder is onderzoek gedaan naar hoe traditionele beveiligingscamera’s aangevuld kunnen worden met een mobiel camera platform zoals een surveillance robot om de nadelen van traditionele camera’s te compenseren. Het grote voordeel van samenwerken met TGV als locatie voor dit onderzoek waren de modernste hoge-bandbreedte 5G access points die bij TGV beschikbaar waren. Voor dit onderzoek is Spot uitgerust met een 5G-modem om zonder vertraging in hoge resolutie alle camerabeelden door te kunnen geven. Zo kan Spot aangestuurd worden vanuit bijvoorbeeld een meldkamer. In de praktijk is wel gebleken dat de benodigde bandbreedte deze mogelijkheden enkel werken op de meest moderne 5G-equipment, die enkel aanwezig is op onderzoekslocaties (zoals TGV), en dat de huidige consumenten-5G niet volstaat. Daarom heeft het op moment van schrijven geen zin om met deze technologie in gesprek te gaan met potentiële eindgebruikers.

Spot aan het patrouilleren in The Green Village

Mobiliteitsanalyse: Kunnen we autonome systemen en robots gebruiken om betere data gedreven inzichten te krijgen in stedelijke mobiliteit?

Tracking van mobiliteit in de stad kan gemeenten helpen betere beslissingen te nemen. Met deze technologie kunnen we bijvoorbeeld het aantal voertuigen tellen dat door stadswegen rijdt. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om tal van problemen aan te pakken waarmee steden te maken hebben, zoals vervuiling, verkeersopstoppingen en beschikbaarheid van parkeerruimte. 

Maatschappelijke impact

  • De verzamelde mobiliteitsdata kan inzicht geven in reispatronen, het gemiddelde aantal voertuigen dat dagelijks de wegen gebruikt, en de typen voertuigen die de wegen berijden.
  • Deze informatie stelt autoriteiten in staat om nauwkeurige beslissingen te nemen over mobiliteitsbeheer.
  • Dit leidt tot een levendige en vriendelijke stad dankzij datagestuurde beslissingen
  • Het kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame steden door systemen voor vervuiling monitoring te koppelen aan mobiliteit trackingsystemen.

In samenwerking met Rotterdam Central District is een sensorbox getest voor het meten van verkeersstromen op het Hofplein Rotterdam. Een sensorbox is een slimme camera die flexibel inzetbaar is. Op basis van een reeks verschillende, geïntegreerde camera’s verkrijgt de sensor een 3D beeld van de omgeving, en kan daarin objecten herkennen, onderscheiden en tracken. De geaggregeerde data worden via de dataverbinding (4G of 5G) verzonden naar systemen die op basis van deze metingen beslissingen kunnen nemen. Zo kon deze camera op het Hofplein onderscheid maken tussen auto’s, fietsers en voetgangers. Daarnaast kan het detecteren wat de bron en bestemming is van deze verkeersdeelnemers. Zo kunnen de verkeersbewegingen op het Hofplein nauwkeurig in kaart gebracht worden. 

Conclusie en aanbevelingen 

Door dit onderzoek hebben we een beter beeld kunnen schetsen hoe robots een rol kunnen gaan spelen in ons dagelijks leven. Door de inzet van robots kunnen we duurzamer, veiliger en doelmatiger verschillende functies vervullen. En met de juiste technologie en samenwerking kan de implementatie goed verlopen.

Is uw interesse gewekt voor één van de bovenstaande projecten? Of ben u benieuwd hoe u als gemeente een implementatie van robots zo goed mogelijk kan laten verlopen? Neem contact met ons op via het onderstaande contactformulier en lees dit artikel over de richtlijnen bij het integreren van robots in de openbare ruimte.

Partners

No items found.
No items found.

Interesse? Neem contact op!

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op voor een vervolg (bel)afspraak.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Wil je de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van ons nieuws?
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.