No items found.

Overtollige restwarmte omzetten in elektriciteit

Restwarmte is moeilijk te gebruiken als er geen duur warmtenet aanwezig is. Is het mogelijk om deze restwarmte direct op locatie om te zetten in elektriciteit om dit direct aan het net te leveren zonder dure infrastructuur? YES!Delft heeft onderzocht of dit mogelijk is.

Probleem

Op het moment wordt laagwaardige restwarmte (< 100°C) vaak “weggegooid” of getransporteerd via een warmtenet. Zo'n warmtenet is vaak erg duur en complex. Het idee van dit project was om deze warmte direct bij de bron weer om te zetten in elektriciteit, wat direct weer door de producent gebruikt kan worden of aan het elektriciteitsnet geleverd kan worden. Hoewel het energetisch rendement van een dergelijk systeem erg laag zal zijn, zou het economisch rendement het misschien aantrekkelijker kunnen maken dan een warmtenet of zonnepanelen. Bestaande systemen die restwarmte omzetten in elektriciteit worden bijna alleen maar toegepast op grote schaal. Systemen op zo'n grote schaal zijn ontzettend duur. Naast het gebrek aan kleinschalige systemen wordt er amper gebruik gemaakt van terugwinsystemen voor laagwaardige restwarmte. Ondanks dat dit een lager rendement met zich meebrengt, was de verwachting dat omdat het op veel plekken toegepast kan worden, de technologie een economisch voordeel zou hebben.

Oplossing

Om de kosten te drukken zou het goedkoper zijn om meer, kleinere modulaire systemen op elkaar aan te sluiten. Deze kleinere systemen zouden aanzienlijk goedkoper geproduceerd kunnen worden en makkelijker geïnstalleerd kunnen worden. 

YES!Delft heeft een aantal onderzoeken gedaan om te bepalen of dit haalbaar is. Ten eerste is er een technische analyse gedaan. Hierin is gekeken of een dergelijk systeem qua kosten zou kunnen concurreren met een PV systeem. Ook is er een model gemaakt van een zogeheten Organic Rankine Cycle om verder te valideren dat zo een systeem zou kunnen werken.

Het tweede wat YES!Delft heeft gedaan, is navragen aan partijen of er vraag zou zijn naar een dergelijk systeem. Hierbij was de focus vooral bedrijven die flink wat restwarmte produceren, maar hier nog niet echt iets mee doen. Ook is een breed scala aan soorten restwarmte onderzocht. Van 25℃ tot 80℃ en in de vorm van water of lucht.

Conclusie en aanbevelingen

De conclusie van dit werkpakket is dat er weinig vraag is naar systemen die restwarmte oogsten om om te zetten in elektriciteit. Bij lage temperaturen (25℃) is de efficiëntie van een heat to power systeem te laag, en bij hogere temperaturen (80℃) is de warmte vaak te waardevol om om te zetten in elektriciteit. De voorkeur gaat vaak naar deze warmte intern te gebruiken voor een ander proces. 

Tot slot zou het systeem gemaakt moeten worden van dure materialen om de grote drukverschillen aan te kunnen. Het is onwaarschijnlijk dat dit goedkoop genoeg zou kunnen om te kunnen concurreren met een PV systeem.

Voor nu is dan ook de conclusie dat het niet de moeite waard is om verder onderzoek te doen naar het omzetten van warmte in elektriciteit.

Partners

No items found.
No items found.

Interesse? Neem contact op!

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op voor een vervolg (bel)afspraak.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Wil je de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van ons nieuws?
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.