Trombemuur

In de worsteling met het probleem van klimaatverandering, is er een groeiende belangstelling voor hernieuwbare energiebronnen en duurzaam gebouwontwerp. Een ontwerp dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen is de Trombemuur. Dit passieve zonnewarmtesysteem kan nuttig zijn voor gemeenten. YES!Delft gaat experimenten uitvoeren om de mogelijkheden van de trombemuur in de energietransitie te onderzoeken.

Een Trombemuur is een dikke gemetselde of betonnen muur met een laag glas aan de buitenkant en een luchtruimte ertussen. Hij wordt gewoonlijk geplaatst op de zuidgevel van een gebouw, omdat deze oriëntatie het meeste zonlicht ontvangt. Overdag vangt de beglazing aan de buitenkant van de muur de zonnestraling op en laat deze door in de luchtruimte. De thermische massa van de muur absorbeert deze zonnewarmte vervolgens. ‘s Nachts, wanneer de buitentemperatuur daalt, verwarmt de muur de binnenkant van  het gebouw.

Dit zou een oplossing kunnen zijn voor huidige uitdagingen met het verduurzamen van gebouwen. De energieprijzen in de MRDH regio zijn hoog en veel huizen gebruiken nog gas. Door trombemuren te plaatsen, blijft de temperatuur in gebouwen consistent. Hierdoor helpen ze het energieverbruik en verwarmingskosten in gebouwen te verlagen. Ook kunnen trombemuren de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren door de behoefte aan mechanische ventilatie, die een belangrijke bron van verontreinigende stoffen binnenshuis kan zijn, te verminderen.

Daarnaast zijn er ook sociale- en economische voordelen. Trombemuren vereisen geen mechanische of elektrische componenten en worden met lokale materialen gebouwd. Dit is een kosteneffectieve manier om gebouwen van passieve zonneverwarming te voorzien. Door materialen uit de regio te gebruiken, wordt de plaatselijke economie gestimuleerd en is er  tevens zicht op het creëren van nieuwe banen. Bovendien dragen trombemuren bij aan de esthetische waarde van een gebouw: door creatief ontwerp kunnen ze visueel aantrekkelijk zijn en de bouwstijl van het gebouw complimenteren.

De eerste stap in dit project is het onderzoeken van de trombemuren. De aankomende maanden gaat YES!Delft met een klein schaalmodel kijken naar de effectiviteit. Hierbij wordt specifiek gekeken naar het verlagen van het energieverbruik en de stookkosten. Als dit succesvol is, zal YES!Delft het experiment uitbreiden naar verschillende gebouwen. Het doel is om zowel bedrijfspanden als woningen te monitoren. 

De experimenten maken deel uit van een bredere inspanning van YES!Delft om het ontwerpen van duurzame gebouwen en hernieuwbare energiebronnen te bevorderen. De organisatie zet zich in voor het ondersteunen van startups en ondernemers die innovatieve oplossingen ontwikkelen voor de uitdagingen van de energietransitie. Door samen te werken met gemeenten en andere belanghebbenden in de MRDH hoopt YES!Delft de toepassing van duurzame bouwpraktijken te bevorderen.

Wil je de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van ons nieuws?
Oops! Something went wrong while submitting the form.