Robots in de openbare ruimte: de nieuwe realiteit

In films en series over de toekomst is het inmiddels heel normaal: robots op straat die personages ondersteunen. Denk maar aan Wall-E, Black Mirror of Blade Runner. Dit toekomst-scenario is inmiddels dichterbij dan je denkt. Maar, is de maatschappij al klaar voor robots in de openbare ruimte? En ziet onze toekomst er straks uit als een sciencefiction film?

YES!Delft Impactlab heeft onderzoek gedaan onder de inwoners van Metropool Rotterdam Den Haag (MRDH) naar de visie van robots in de openbare ruimte. Meer dan 150 inwoners van Maassluis tot aan Zoetermeer hebben vragen beantwoord over de inzet van robotica in de openbare ruimte. In dit artikel bespreken we de belangrijkste inzichten. 

Een hybride wereld

Robots hebben een groot potentieel om maatschappelijke functies te ondersteunen in onze dorpen en steden. Een aantal voorbeelden: pakketbezorging door robots, een hotelconciërge robot, een evacuatie drone of een waterzuiverende robot. Deze robots kunnen de mensen assisteren, maar zijn wij daar al klaar voor? 

Deze voorbeelden hebben we voorgelegd aan verschillende inwoners van de MRDH om hun inzichten te verkrijgen. Wanneer is een robot van toegevoegde waarde? Hoe zie je jezelf samenwerken met een robot? Wanneer kun je het werk dat een robot doet vertrouwen?

Samenwerken met robots

Uit dit onderzoek zijn acht aanbevelingen gevormd om de implementatie van robots in de openbare ruimte goed te laten verlopen en te versnellen.

Dit zijn de inzichten:

  1. De toekomst is dichtbij: Mensen verwachten de introductie van robots in de komende vijf jaar. Het is inmiddels een realistisch scenario!
  2. Robotvriendelijke infrastructuur: Mensen staan open voor aanpassingen in de infrastructuur. Zo zal er ruimte gemaakt moeten worden voor robots, zoals pakketbezorging robots.
  3. Zachte karakters:. De robots moeten er vriendelijk uit zien. Een positieve eerste indruk is erg belangrijk. 
  4. Stille werkers (robots op de achtergrond): start met de introductie van robots waar de mens geen directe interactie mee hoeft te hebben, zoals schoonmaak- en onderhoudrobots
  5. Hulp bij menselijke taken: In eerste instantie zal de robot een hulptaak hebben, zodat banen in bijvoorbeeld de kunst- en cultuursector behouden blijven. 
  6. Een taak goed uitgevoerd: Ontwerp robots voor een bepaalde taak en voer deze taak efficiënt uit. Zo ziet de maatschappij gelijk de toegevoegde waarde.
  7. De mens is de baas: Mensen willen samenwerken met de robot, maar ten alle tijden de controle behouden. Systemen moeten gebouwd worden zodat de omstander altijd controle terug kan pakken.
  8. Wees transparant: Mensen willen graag begrijpen wat een bepaalde robot doet. Het is dus handig om duidelijk te zijn over de functie en taken van een robot. 

Met deze inzichten in gedachten, zijn we weer een stap verder met het toekomstbestendig maken van de regio en het realiseren van een veilige hybride wereld. 

Wil je de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van ons nieuws?
Oops! Something went wrong while submitting the form.