Lagere energierekening door simpele aanpassing

Voor een paar tientjes tot wel 30% op je gasrekening besparen. Te mooi om waar te zijn? Ben je ooit op een zonnige dag in een auto gestapt die een tijdje in de zon heeft gestaan? De Solar air Heater werkt op hetzelfde principe, maar dan als product dat je aan een muur, balkon of uit het raam kan hangen. Het maakt slim gebruik van de laagstaande zon om huizen op te warmen.

Niet alleen huiseigenaren, maar ook huurders kunnen dit apparaat eenvoudig installeren en zo grip krijgen op hun gasrekening. Zo kan ook de groep die vaak niet kan verduurzamen toch nog geholpen worden.

Zeker in slecht geïsoleerde huizen kan dit apparaat een uitkomst zijn. Het kan zo simpel zijn als deze constructie aan je balkonhek hangen en een slang door het raam naar binnen laten gaan, met een beschermplaat tegen de tocht.

Het is nog niet een product dat in de winkel ligt, maar YES!Delft is tests aan het doen met een prototype om te kijken precies hoeveel energie er bespaard kan worden. De simulaties en eerste tests zijn veelbelovend.

Het idee is simpel: Een plaat die je op kan hangen waarmee je de warmte van de zon vangt. Efficiënter dan een zonnepaneel en veel goedkoper. Het werkt alsvolgt: Een zwarte achtergrond wordt snel warm door de instraling van de zon. De lucht ernaast wordt ook langzaam warm. Deze warme lucht gaat vervolgens via een buis naar binnen.

“Toen we met dit idee kwamen, dachten we meteen: Dat gaat in Nederland nooit werken,” zegt Wouter Robers, leider Energietransitie van YES!Delft, “maar het werkte beter dan verwacht.”

Gek genoeg zijn de koudste dagen in Nederland vaak ook erg zonnig. Dit betekent dat de solar air heater het beste werkt wanneer warmte het hardst nodig is.

Dit principe zou ook een uitkomst kunnen zijn voor nog te ontwerpen gebouwen die een glazen façade willen. Op de plekken waar naar buiten gekeken moet kunnen worden komen dan normale ramen, maar op andere plekken kunnen Solar Air Heater constructies ingezet worden.

Oproep

YES!Delft is op zoek naar gemeenten die interesse hebben om dit in te zetten voor hun burgers.

Wil je de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van ons nieuws?
Oops! Something went wrong while submitting the form.