Kolencentrales kunnen sneller sluiten door simpele schakelaar

Je loopt in het Zuiderpark van Rotterdam en opeens gaat de 5 meter hoge fontein uit. Is de fontein stuk? Integendeel, de fontein is juist mee aan het helpen om flexibiliteit op het elektriciteitsnet te creëren.

Nu we steeds meer groene energie (willen) gebruiken hebben we ook steeds meer flexibiliteit nodig op het net. Zon en wind zijn namelijk lastiger te voorspellen en het is van cruciaal belang dat het net in balans is. Dit komt omdat er nog geen opslag is op het elektriciteitsnet. Daardoor moet alles wat nu verbruikt wordt ook nu worden opgewekt. Dat zijn twee lastig te combineren gegevens.

Op dit moment halen we in Nederland de flexibiliteit nog uit het snel af en op schakelen van gas- en kolencentrales. Ook momenten van piekbelasting worden opgevangen door zogenaamde piekcentrales. Dit soort centrales zijn niet alleen heel duur, maar stoten ook heel veel broeikasgassen uit.

Hier is nu wat op bedacht. Op het moment dat de zon bijvoorbeeld minder schijnt dan verwacht, dan gaat de fontein even uit. Als er juist méér zon of wind is dan verwacht dan schakelt de fontein juist aan.

Hierdoor wordt het elektriciteitsnet in balans gebracht en is er meer ruimte om zon- en windenergie te gebruiken en hoeven we minder kolen en gas te gebruiken om elektriciteit te maken.

YES!Delft heeft een kastje gemaakt waarmee je eenvoudig een apparaat aan-en uit kan zetten. Het is een kwestie van het kastje tussen de stekker en het stopcontact zetten en het is geregeld.

“We zijn nu nog bezig met tests,” zegt projectleider Wouter Robers van YES!Delft, “maar het is eigenlijk een product dat je in de bouwmarkt zou kunnen kopen.”

Met het implementeren van deze schakelaars zullen er een stuk minder van deze centrales nodig zijn om de flexibiliteit te waarborgen.

Eigenlijk voor boilers, koelkasten en vriezers.

De echte winst van dit idee komt als we zo veel mogelijk elektrische boilers, koelkasten en vriezers op dit principe aansluiten. Deze producten hebben een buffer en kunnen dus wat langer uit of wat langer aanstaan dan ze normaal doen. Hierdoor kunnen ze juist op het moment dat er een overschot is, aan gaan en als er een tekort is, even wat langer uitstaan. Ook het laden van elektrische auto’s zou hierbij goed aansluiten.

Oproep

YES!Delft is op zoek naar gemeenten of bedrijven in de MRDH die graag apparaten aan-en uit zouden willen schakelen.

Contact: wouter@yesdelft.nl

Wil je de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van ons nieuws?
Oops! Something went wrong while submitting the form.